Eta:
Zauważ,że punkt A(1,2) do prostej m , bo 7*1−2−5=0
zatem środek S okręgu musi należeć do prostej "p" prostopadłej do prostej "m"
| | 1 | |
prosta "p" ma wsp. kierunkowy a= − |
| i przechodzi przez A(1,2) |
| | 7 | |
| | 1 | | 15 | |
p: y= −17(x−1)+2 ⇒ p: y= − |
| x + |
| |
| | 7 | | 7 | |
ponieważ okrąg ma być styczny do obydwu prostych "k" i "m"
to odległości środka S od tych prostych są równe
porównaj te odległości i wyznacz "x" i następnie "y"
otrzymasz dwa takie punkty S
1(x,y) i S
2( x,y)
to: r
1− |S
1A| i r
2= |S
2A|
otrzymasz dwa takie okręgi :
ciężko mi tu pisać te ułamki ( spróbuj teraz dokończyć obliczenia
dokończ ..........
o
1: (x−29)
2+(y+2)
2= 800 i o
2: (x+6)
2+(y−3)
2= 50
myślę,że się nie pomyliłam w rachunkach