n(n−3)2 −−−− ilość przekątnych gdzie n −−− ilość boków wielokąta
więc:
n (n−3)2 = 6*n
n( n− 3)= 12n => n2 − 15n =0 = > n( n− 15)=0 => n = 15
zatem takim wielokatem foremnym jest 15− kąt foremny
ze wzoru na sumę katów wewnętrznych wielokąta:
mamy: (n −2)*180o = 13*180o = 2340o−−− suma kątów wewnętrznych
więc 2340o : 15 = 156o
kąt wenętrzny tego 15− kąta ma miarę 156o
suma katów zewnętrznych jest stała dla każdego wielokąta
i równa jest 720o
więc kąt zewnętrzny ma miarę : 720 : 30= 24o
bo są dwa takie same kąty zewnętrzne , których miara = 24o
| 2340o | ||
b) zatem | = 134 | |
| 720o |