Marysiaa: Witam serdecznie

Mam ogromną prośbę. Pomożecie rozwiązać 3 zadania? Byłabym bardzo wdzięczna!
1. Rzucamy 6 razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo wypadnięcia co najmniej 2 orłów.
2. W sumie jest 5 kul białych, 10 czarnych. Losujemy bez zwracania 3 kule.
Zmienna losowa x to liczba wylosowanych kul
Jaka jest wariacja zmiennej losowej
3. Zmienna losowa x ( bezawaryjny czas pracy urządzenia ) ma rozkład normalny z parametrami
10+n2.
Prawdopodobieństwo, że rzeczywisty czas pracy urządzenia od średniej co najmniej 3
godziny.
20 maj 22:01
m.:

w pierwszym zadaniu proponuję zrobić drzewko,
20 maj 22:34
kylo1303: Zadanie 2 jest dobrze napisane? Bo jak dla mnie "liczba wylosowanych kul" nie moze byc
zmienna x, skoro podane mamy ze losujemy 3 kule.
20 maj 22:40
Marysiaa: m.: dziękuję za propozycję, ale nauczyciel mówił, że mamy pierwsze zadanie rozwiązać
korzystając ze wzorów...
kylo1303: dla mnie to zadanie jest dziwne, ale tak zostało podyktowane to zadanie...
20 maj 22:47
kylo1303: Ω=26
A− nie mamy zadnego orla
B− mamy jednego orla
|A|=1
|B|=6
Teraz sumujesz, liczysz prawdopodobienstwo zdarzenia przeciwnego i wyznaczasz szukane
prawdopodobienstwo.
20 maj 22:50