Rozwiąż równania i sprawdź, czy wynik spełnia warunki istnienia logarytmu...
DN: Rozwiąż równania i sprawdź, czy wynik spełnia warunki istnienia logarytmu:
a) logx125 + 2logx1/625 + logx25 = 3
b) 5log5(2x−4) = 2
c) (log20x) / (log205) + log20x2 = 2 + 1/log205
d) logx144 − logx3 − logx4 = 1/4 logx12−1 + 5/4
20 maj 20:56
Maslanek: b)
2x−4>0
2x−4=2
x=3 → tak
Reszta jest zbyt męcząca
20 maj 20:59
Maslanek: x>0
x≠1
logx(53 + 5−8 * 52) = logxx3
5−3 = x3
x=1/5 → tak
Dalej już sam xD
20 maj 21:05
Mila:
a)D x>0 i x≠1
log
x125 + 2log
x1/625 + log
x25 = 3
3 log
x5 + 2*(−4)log
x5 + 2log
x5 = 3
3 log
x5 −8log
x5 + 2log
x5 = 3
−3 log
x5=3
log
x5=−1
x
(−1)=5
20 maj 22:22
Mila:
x>0 i x≠1
log
x144 − log
x3 − log
x4 = 1/4 log
x12
−1 + 5/4
log
x144 −( log
x3 + log
x4 )=−1/4 log
x12 + 5/4
| | 5 | |
logx144−logx12+1/4 logx12= |
| |
| | 4 | |
dokończ
20 maj 23:11