fizyka
canus1994: Dobry wieczór, mam do rozwiązania dwa zadania z fizyki.
1. Z miasta A do miasta B o godzinie 15.00 wyruszył turysta idący ze stałą prędkości. Po pewnym
czasie napotkał idącego ze stałą prędkością z miasta B do miasta A turyt, który wyruszył 7
godzin wcześniej. Oblicz prędkość obu turystów oraz godzinę spotkani, jeśli wiesz, że pierwszy
turysta od momentu spotkania szedł 6 godzi, a drugi turysta 3 godziny. Miasta oddalone są od
siebie o 48 km.
2.Pociąg podróżuje między miastami oddalonymi od siebie o 1800km. Gdyby prędkość pociągu byłaby
o 30km/h większa to podróż pomiędzy miastami trwałaby o 3 godziny krócej. Oblicz z jaką
zazwyczaj prędkością podróżuje pociąg i ile godzin trwa podróż.
20 maj 20:39
Maslanek: xs = V1*(t+7) = 48 − V2*t
Od xs pierwszemu turyście została do przebycia droga 48−xs = V1*6.
Drugiemu zaś droga 48−xs = V2 * 3.
20 maj 20:49
Maslanek: 2.
1800 = Vt
1800 = (V+30)(t−3)
20 maj 20:50