matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
Antek:
Wyznacz pierwszy wyraz oraz różnicę ciągu arytmetycznego (a
n
), dla ktorego a
3
=7 oraz a
1
3
−a
9
=20
20 maj 20:39
Eta:
a
k
−a
p
= (k−p)*r a
13
−−a
9
= (13−9)*r ⇒ 4r=20 ⇒ r=5 a
1
=a
3
−2r ⇒ a
1
=7−10 ⇒ a
1
= −3
20 maj 20:48