Cuęg geometryczny.
mirek: Trzywyrazowy ciąg geometryczny jest rosnący. Iloczyn wszystkich wyrazów tego ciągu jest
równy (−8), a iloraz pierwszego wyrazu przez trzeci wyraz wynosi 2,25. Wyznacz ten ciąg.
26 kwi 16:11
Michał Szczotka:):
(a,b,c) kolejne wyrazy danego ciągu geometrycznego
układamy układ równań
b
2=ac to z własności ciągu
abc=−8 to z treści zadania
| a | |
| =2{1}{4} trzeba to rozwiązać teraz |
| c | |
dodatkowo gdyby nie wychodziło ładnie to zamiast
b
2=ac zastosuj
b=aq
c=aq
2
26 kwi 16:29
mirek: kurde, czytam, czytam i nie mogę zrozumieć
26 kwi 19:21
magda: a po moze ktos mi w moim?
26 kwi 19:23