funkcja wymierna z x w potędze trzeciej i pierwszej
prawiematematyczka: jak rozwiązać owy przykład gdzie mam podać dziedzinę funkcji wymiernej : x3 + 4x +5
(oczywiście podałam mianownik)
20 maj 20:12
konrad:
x3+4x+5≠0
20 maj 20:13
prawiematematyczka: tyle wiem, tylko co dalej?
20 maj 20:13
picia: rozwiazac to
20 maj 20:17
prawiematematyczka: ale jak?
20 maj 20:18
Maslanek: np. pogrupować wyrazy:
x3 − x + 5x+5≠0
20 maj 20:19
prawiematematyczka: przy grupowaniu nie wyjdzie mi wynik podany w podręczniku: Df x∊R − {−1}
20 maj 20:24
Maslanek: Wyjdzie
20 maj 20:24
POKÓJ: mi wyszło
20 maj 20:36
Maslanek: Bo nie umiesz liczyć
20 maj 20:38
Mila: x3 − x + 5x+5=0
x(x2−1)+5(x+1)=0
x(x−1)*(x+1)+5(x+1)=0
(x+1)(x*(x−1)+5)=0
(x+1)*(x2−x+5)+0
20 maj 20:51