Udowodnij podobieństwo trójkąta. Oblicz pole trójkąta(innego).
nassau: 1.Mam trójkąt prostokątny ABC. Z wierzchołka jego kąta prostokątnego poprowadzono wysokość do
punktu D na prostej CB. Wysokość ta dzieli prostą CB na dwa odcinki o długości 3 i 4cm. Oblicz
pole trójkąt. Zrobiłem to i wyszło mi 7 pierwiastków z 3 cm. Chodzi o to że zrobiłem to tak
intuicyjnie, a nauczyciel wymaga żebym udowodnił z czego to liczyłem.
2.Mam trójkąt prostokątny ABC. Z wierzchołka jego kąta prostokątnego poprowadzono wysokość do
punktu D na prostej CB. Mam udowodnić że trójkąt ADC jest podobny do trójkąta ABD. Zupełnie
nie wiem jak się za to zabrać. Wytłumaczy mi to ktoś?
20 maj 20:10
Beti:

ponieważ trójkąty ABD i ADC są podobne (cecha KKK), więc:
h
2 = 12
h = 2
√3
można też skorzystać z gotowego wzoru w tablicach: h2 = |BD|*|DC|
20 maj 20:23
nassau: Tak to zrobiłem zakładając że te trójkąty są podobne, tylko nie potrafię tyego udowodnić w
postaci dlaczego. Po prostu nie wiem jak wykazać cechę kkk. Są to może kąty naprzemianległe?
Prosiłbym o wytłumaczenie właśnie cechy kk na tym przykładzie
20 maj 21:19
Eta:

α+β= 90
o
ΔCAD ~ ΔCDB z cechy (kkk)
20 maj 21:22