nierówności wykładnicze
podkowa: Rozwiąż nierówność:
a) 4x−10*2x+16<0
b) 7x+1+2*7x−2<345
c) 52x+1≤5x+4
d) (1/2)x−1>(1/2)2x−8
20 maj 20:07
Beti: a) 4
x = 2
2x = (2
x)
2
podst. 2
x = t, t> 0
t
2 − 10t + 16 > 0
Δ = 100 − 64 = 36
√Δ = 6
| | 10+6 | |
t2 = |
| = 8 −−> po narysowaniu paraboli otrzymujemy |
| | 2 | |
rozwiązanie: t ∊ (−oo, 2) u (8, +oo)
czyli: t < 2 lub t > 8
2
x < 2 lub 2
x > 8
x < 1 x > 3
odp. x e (−oo, 1) u (3,+oo)
kolejne przykłady spróbuj sam/−a.
20 maj 20:38
podkowa: c zrobiłam ale reszta nie wychodzi w zaden sposob...
20 maj 20:46
podkowa: d gotowe. prosze tylko o b
20 maj 20:57
20 maj 20:57
podkowa: dziękuje za podpowiedz
20 maj 20:59
Maslanek: Co się nie robi, żeby uratować konie
20 maj 21:04
podkowa: phi... to lepiej pomóż to rozwiązać do końca

bo po co tam zmienna t skoro mi trójmian nie
wychodzi...chyba?
20 maj 21:06
Eta:
I " nie poszły konie po betonie"
20 maj 21:08
Maslanek: No nie musisz... Ja lubię znaczki

7
x ( 7 + 1/7) < 345
7
x < 6,9*7
20 maj 21:09
Maslanek: Tam powinno być chyba 350...
20 maj 21:09
podkowa: no właśnie, też tu utknęłam
20 maj 21:10
podkowa: nie... 345 na pewno
20 maj 21:10
Maslanek: To nie jest utknięcie...
Po prostu to coś mniejszego niż 2...
20 maj 21:11
Maslanek: Można tak na upartego

7
x < 6,9*7
7
x−1 < 6,9 | log
(x−1) log 7 < log 6,9
Masz dokładną wartość
20 maj 21:12
podkowa: uuuu.... że tak, to dzięki
20 maj 21:14
Maslanek: Sam się prosiłeś
20 maj 21:14
podkowa: podkowa− rodzaj żeński!
a w odp jest x∊(−2;+
∞)
20 maj 21:17
Maslanek: To musi być 72x pewnie...
Podkowa mi się z koniem kojarzy. Koń−r. męski?
20 maj 21:17
podkowa: hahaahah klacz− r. żeński
20 maj 21:20
Maslanek: ogier−rodzaj rozpłodowy
20 maj 21:22
20 maj 21:23
Maslanek: Ja zawsze wygrywam
20 maj 21:24
podkowa: taaa, ale nierówności nie umiesz rozwiązać tylko mi tu logarytmami szpanujesz!
20 maj 21:25
Maslanek: Własnie tak się ją rozwiązuje. Masz błąd w treści
20 maj 21:27
podkowa: moe ktos inny zrobi
20 maj 21:29
Beti: 7
x < 49
7
x < 7
2
x < 2
20 maj 21:46
Maslanek: Sure...
Jednak się zapadnę pod ziemię.

Chociaż nie przegrałem xD
20 maj 21:48
Beti:
20 maj 21:51