Funkcja Wykładnicza
KOKO KOKO: Zabawy z funkcją wykładniczą

Potrzebna mi pomoc w dwóch przykładach :
a) 3
2x−10 − 30 * 3
x−5 + 81 = 0
b) 4 * 5
x2 = 125 * 2
x2 −1
20 maj 20:01
Beti:
a) 3
2(x−5) − 30*3
x−5 + 81 = 0
3x−5 = t, t > 0
t
2 − 30t + 81 = 0
Δ = 900 − 324 = 576
√Δ = 24
czyli: 3
x−5 = 3 lub 3
x−5 = 27
rozwiąż oba równania i po kłopocie
20 maj 20:06
KOKO KOKO: Rozwiązania 6 i 8

Dobra, a teraz to drugie jak ugryźć ?
20 maj 20:09
Beti:
| | 2x2 | |
b) 4*5x2 = 125* |
| /*2 |
| | 2 | |
8*5
x2 = 125*2
x2
3 = x
2
x =
√3 lub x = −
√3
20 maj 20:10
KOKO KOKO: Żeby na sprawdzianie wpaść na taki sposób.

A jeszcze mam problem z takim przykładem :
2
3−5x −8
x = 0
próbuje i próbuje a wyjść nie może.....
20 maj 20:17
KOKO KOKO: Pod koniec wychodzi mi takie coś nie wiem czy dobrze, ale dalej nie wiem co zrobić
−16t
2 − 8t = 0
20 maj 20:22
podkowa: 23−5x=23x
⇒
3−5x=3x
3=8x
x=3/8
20 maj 20:27
Maslanek: 8*2−5x − 23x = 0
t=2x; t>0
8*t−5 − t3 = 0 | *t5
8 − t8 = 0
t8 = 8
28x = 8
28x = 23
8x=3
x=3/8.
20 maj 20:27
Maslanek: No ta... Całkiem niegłupie
20 maj 20:27
KOKO KOKO: podkowa można tak zrobić ? ale mam zapaść w mózgu że nie moge wpaść na tak banalne pomysły...
; (
20 maj 20:30
podkowa: można
20 maj 20:31
KOKO KOKO: | | 2x2 − 4x +2 | | 1 | |
2 |
| = 8 |
| |
| | x2 − 4 | | x − 2 | |
| | 1 | |
Wspólna ta podstawa potęg musi być, czyli w tym przypadku 2, kurde i ile to będzie |
| to |
| | x−2 | |
potęgi 3 bo 8 = 2
3
20 maj 20:39
KOKO KOKO: Mam nadzieje że zrozumieliście o co mi chodzi

Dla jasności dodam że 2 i 8 to podstawy potęg a to wszystko z kreską ułamkową to wykładniki
potęg
20 maj 20:41
Maslanek:
Rozwiązać takie równanie. Za wczasu wyznaczyć dziedzinę
20 maj 20:45
KOKO KOKO: | | 3 | |
Maślanek nie to żebym miał jakieś zastrzeżeniu czy cuś, ale napewno powinno być |
| ? |
| | x−2 | |
bo mi wtedy nie wychodzi.
Przyrównuje do zera.
| 3 | |
| − to licznik i mianownik mnoże przez (x + 2) |
| x−2 | |
Wtedy pod jedną kreską wszystko robie. Redukcje wyrazów i wychodzi mi w liczniku 2x
2 − 7x − 4
licznik przyrównuje do zera. Następnie ukochana delta, gdzie pierwiastek z delty wychodzi 8.
| | 1 | |
Dwa miejsca zerowe powinny wyjść |
| oraz 4 ale wychodzą inaczej. |
| | 2 | |
20 maj 20:59
Maslanek: 2x2−4x+2 = 3x + 6
2x2−7x−4 = 0
Δ = 49 + 32 = 81
20 maj 21:03
Maslanek: Licz jeszcze raz
20 maj 21:03
KOKO KOKO: 2x
2 − 7x − 4 = 0
no kurde tyle samo mi wyszło, ale nie wiem jakim cudem delta mi wyszła 64, błąd w liczeniu, ale
wtopa

Przepraszam że takie głupoty tutaj daje
20 maj 21:06
Maslanek: Zacząłem się martwić, że zgłupłem już całkiem
20 maj 21:06