Funkcje kwadratowe
Lili: Witam. Chciałabym, aby ktoś mi wykonał zadanie o następującej treści: Wyznacz największą i
najmniejszą wartość funkcji kwadratowej f(x)=(x−2)do kwadratu−1 w przedziale: a) <1;3> b)
<−1;1> . Rysunek przedstawia oczywiście wykres z parabolą o współrzędnych (2;−1). Potrzebne mi
na jutro, bardzo to jest pilne, błagam was!

.
20 maj 19:51
picia: narysuj sobie i zaznacz przedzial.
20 maj 19:57
Mila: f(x)=(x−2)2−1
f(x)=x2−4x+3
xw=2∊<1,3>⇒że, yw=−1 to jest wartość najmniejsza f(x) w tym przedziale,
f(1)=?
f(3)=? wieksza to wartość największa
b) xw=2∉<−1,1>
liczysz f(−1) i f(1) jedna to wartość najmniejsza a druga największa,
20 maj 21:00