równania wymierne
ewu: prosze o pomoc przy równaniach wymiernych:
| x | |
| = 2 (w odp jest że jest to równanie sprzeczne, nie wiem dlaczego) |
| x2+3 | |
| 3 | |
| = 1 (nie wiem jak to zrobić − wychodzi mi że x ∊{−1,45; 1,5}, w odp. jets wynik |
| |x|+x | |
{1,−1})
z góry dziekuję za odp.
20 maj 19:39
Bezimienny:
| x2+3 − 2x2 − 6 | |
| = 0 ⇔ x2+3 − 2x2 − 6 = 0 |
| x2+3 | |
−x
2 − 3 = 0
−x
2 = 3
x
2 = −3
x
2 jest zawsze dodatnie wiec nie moze sie rownac −3 i masz rownanie sprzeczne
20 maj 20:00
Bezimienny: omg co ja zrobilem
tam jest oczywiscie x − 2x2 − 6 = 0 trolololo
20 maj 20:00
Bezimienny: i delta wychodzi ujemna => brak rozwiazan
20 maj 20:01
Bezimienny: 3−2x = 0
−2x = −3
20 maj 20:12
Bezimienny: x musi byc dodatni bo jakby byl ujemny to |x|+x = 0 a mianownik nie moze byc rowny 0
20 maj 20:13
ewu: a gdy delta jets mniejsza od zera to wtedy rozwiązaniem nie jest x∊R ?
20 maj 22:20
Mila: 1)
x=2x
2+6
2x
2−x+6=0
Δ=1−4*2*6=1−48<0 brak rozwiązań.
20 maj 22:31
Mila: drugie już wiesz?
20 maj 22:32