czerwone kropki − kąty α
niebieskie katy 180−α
PABC = PASB + PBSC =
| |AS|*|SB|*sin(180−α) | |BS|*|SC|*sinα | ||
+ | = | ||
| 2 | 2 |
| |AS|*|SB|*sinα | |BS|*|SC|*sinα | ||
+ | = | ||
| 2 | 2 |
| SB*sinα | SB*sinα | ||
*(AS+SC) = | *AC | ||
| 2 | 2 |
| |AS|*|SD|*sinα | |DS|*|SC|*sin(180−α) | ||
+ | = | ||
| 2 | 2 |
| |AS|*|SD|*sinα | |DS|*|SC|*sinα | ||
+ | = | ||
| 2 | 2 |
| SD*sinα | SD*sinα | ||
*(AS+SC) = | *AC | ||
| 2 | 2 |
| SB*sinα | SD*sinα | ||
*AC = | *AC /*2 :AC | ||
| 2 | 2 |
czerwone kropki − kąty α
niebieskie katy 180−α
PABC = PASB + PBSC =
| |AS|*|SB|*sin(180−α) | |BS|*|SC|*sinα | ||
+ | = | ||
| 2 | 2 |
| |AS|*|SB|*sinα | |BS|*|SC|*sinα | ||
+ | = | ||
| 2 | 2 |
| SB*sinα | SB*sinα | ||
*(AS+SC) = | *AC | ||
| 2 | 2 |
| |AS|*|SD|*sinα | |DS|*|SC|*sin(180−α) | ||
+ | = | ||
| 2 | 2 |
| |AS|*|SD|*sinα | |DS|*|SC|*sinα | ||
+ | = | ||
| 2 | 2 |
| SD*sinα | SD*sinα | ||
*(AS+SC) = | *AC | ||
| 2 | 2 |
| SB*sinα | SD*sinα | ||
*AC = | *AC /*2 :AC | ||
| 2 | 2 |