Proste z parametrem. Geometria analityczna
LBJ: Dane są równania prostych: 2x−ky+7=0 oraz (1−k)x+y+1=0.
a)Dla jakich wartości parametru k proste są równolehłe?
b)Wyznacz odległość prostych równoległych.
20 maj 19:08
20 maj 19:09
123: Co do odległości to robisz tak:
1. Po wyznaczeniu parametru wybierasz dowolny punkt na jednej z 2 prostych.
2. Liczysz odległość tego punktu od drugiej prostej stosując wzór na odległość punktu od
prostej.
20 maj 19:10
20 maj 19:11
Eta:
k∥l k: Ax+By+C=0 l: Ax+By+C
1=0
| | |C−C1| | |
d= |
| =............ |
| | √A2+B2 | |
20 maj 19:13
LBJ: Dzięki
20 maj 19:15