Funkcja wykładnicza :)
Maciek : Witam i prosze odrazu o pomoc. Mam problem z takim przykładem z funkcji wymiernej nie wiem jak
zacząć kurde.
20 maj 19:07
Basiek: (24)5−3x=(2−3)5x−6
20 maj 19:08
picia:
zacznij kurde od tego by po lewej i prawej miec 2 w podstaie potegi
20 maj 19:09
Basiek: (2
4)
5−3x=(2
−3)
5x−6
Niezdara ze mnie
20 maj 19:09
Maciek : hahahaha, ale zwała mnie złapała... jak mogłem nie wpaść na takie coś przecież to było mega
proste .

Jeszcze mam jeden przykład do przełknięcia i na poprawe moge iść

)
| 3x | | 1 | |
| = kurde i nie umiem zapisać dalej  licznik= |
| a mianownik 5x−2 |
| 158−3x | | 25 | |
20 maj 19:18
Maciek : Idzie coś z tym przykładem ?
20 maj 19:35
Mila: 2
4(5−3x)=2
−3(5x−6)
2
20−12x=2
−15x+18
20−12x=−15x+18
x=...
| 3x | | 1 | |
| = |
| mnozymy na krzyż |
| 158−3x | | 5x | |
3
x*5
x=15
8−3x
15
x=15
8−3x
x=8−3x
x=2
20 maj 23:54
KOKO KOKO: Może ktoś siedzi i jeszcze odpowie mi na jedno pytanie to będzie super.
Drugi przykład ten co zrobił/a Mila.
Czy jakby zamiast znaku równości był znak nierówności np. > to można również na krzyż pomnożyć
?
21 maj 09:26
Patronus: jak by był znak większości to najlepiej mnożyć po kolei przez mianowniki i zwraca uwagę na to
czy są dodatnie (czy aby nie trzeba zmienić znaku), ale tu oba mianowniki są dodatnie − zatem
można mnożyć "na krzyż"
21 maj 09:40
KOKO KOKO: Ok. Jeszcze już ostatni przykład i ide na poprawe w końcu

3
3x−1 = 5
2−6x
| | 1 | | 1 | |
33x−1 = |
| 3x−1 / : |
| 3x−1 |
| | 25 | | 25 | |
Dalej nie chce mi się zapisywać już bo nawet nie umiem

ale na koniec przyrównuje
3x − 1 = 0
Może ktoś sprawdzić jeszcze czy dobrze zrozumiałem ten przykład ?
21 maj 09:49
KOKO KOKO: Po podzieleniu mam takto takie coś
(3*25)3x−1 = (3*25)0
I z definicji potęg jak już napisałem
3x − 1 = 0
...
21 maj 09:52
Patronus: dobrze
21 maj 09:53
Mila:
21 maj 11:29