Krótkie zadanie z prawdopodobieństwa
Mientek: Dwaj strzelcy strzelają jeden raz równocześnie do tarczy. Jeden z nich trafia zwykle 6 na 10
strzałów do celu, a drugi 8 na 10.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że przynajmniej jeden z nich trafi do tarczy?
Z moich obliczeń wyszło 0,7 (ale niestety nauczycielka powiedziała że to zły wynik).
Zatem jak to obliczyć poprawnie?
20 maj 18:52
Eta:
p=0,92
20 maj 18:55
Eta:
T −− trafi N−− nie trafi
Zdarzenia są niezależne
I strzelec : P(T)=0,6 P(N) =0,4
II strzelec: P(T)=0,8 P(N)= 0,2
zdarzenie A −−− przynajmniej jeden trafi do celu
zdarzenie A' −−− żaden ze strzelców nie trafi do celu
P(A)= 1−P(A') = 1−0,4*0,2=..........
20 maj 18:59
123: Strzelec 1:
| 6 | |
| − prawdopodobieństwo trafienia do celu |
| 10 | |
| 4 | |
| − prawdopodobieństwo nietrafienia do celu |
| 10 | |
Strzelec 2:
| 8 | |
| − prawdopodobieństwo trafienia do celu |
| 10 | |
| 2 | |
| − prawdopodobieństwo nietrafienia do celu |
| 10 | |
A
1 − zdarzenie polegające na tym, że pierwszy trafi a drugi nie
| | 6 | | 2 | | 12 | |
A1 = |
| * |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 100 | |
A
2 − zdarzenie polegające na tym, że pierwszy nie trafi a drugi tak
| | 4 | | 8 | | 32 | |
A2 = |
| * |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 100 | |
A
3 − zdarzenie polegające na tym, że obaj trafią
| | 6 | | 8 | | 48 | |
A3 = |
| * |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 100 | |
P(A) = A
1 + A
2 + A
3
| | 12 | | 32 | | 48 | |
P(A) = |
| + |
| + |
| |
| | 100 | | 100 | | 100 | |
P(A) = 0,92
20 maj 19:02
Eta:
20 maj 19:15