funkcja wymierna
Marcin: | | 5 | |
dla jakiej wartość parametru m dziedziną funkcji wymiernej f(x) = |
| |
| | (x−2m)(x+2)(x−1) | |
jest zbiór a) D=R/{−2,1,6}
b)D=R/{1,−2}
20 maj 18:49
picia:
a)m=3
b)m= −1
20 maj 18:56
Marcin: a możesz to wytłumaczyć?
20 maj 18:58
picia:
mianownik musi byc ≠0. dla m=3 ten pierwszy nawias wyglada (x−6) czyli x≠6.
w drugim natomiast gdy podstawimy m= −1 to (x+2) czyli taki sam jak ten drugi nawias.
20 maj 19:01
picia: czyli rozwiazujesz rownania 2m=6 i 2m= −2
20 maj 19:03
Marcin: Dzięki
20 maj 19:04
picia:
20 maj 19:05
Marcin:
20 maj 19:12
20 maj 22:05
picia: no fakt. w b) moze wyjsc tez 1
20 maj 22:51