dany jest trapez prostokątny, w którym krótsza podstawa ma długość b=6
majka : dany jest trapez prostokątny, w którym krótsza podstawa ma długość b=6, ramię pochyłe c=4, a
kąt ostry ma miarę 60 stopni oblicz a)obwód i pole trapezu
b)miarę kąta jaki tworzy krótsza przekątna z podstawą trapezu
20 maj 18:39
m.:

oznaczmy wysokość w trójkącie jako h i podstawę trójkąta jako x
obwód: 18+2
√3= 2(9+
√3)
proszę
20 maj 22:20
Beti: b) krótsza przekątna p:
p
2 = 6
2 + (2
√3)
2
p
2 = 36 + 12 = 48
p = 4
√3
| | h | | 2√3 | | 1 | |
sinx = |
| = |
| = |
| |
| | p | | 4√3 | | 2 | |
x = 30
o
20 maj 22:28