Figury i przekształcenia Help!!! xD
JJ: Odległośćpunktu A=(5,6) od punktu B położonego na osi odciętych jest równa 10. Wyznacz
współrzędne punktu B.
20 maj 18:39
Eta:

B
1(−3,0) , B
2(13,0)
20 maj 18:52
123: A = (5, 6)
B = (x, 0)
|AB| = 10
|AB| =
√(x − 5)2 + (0 − 6)2
10 =
√(x − 5)2 + (0 − 6)2
100 = (x − 5)
2 + 6
2
100 = x
2 − 10x + 25 + 36
100 = x
2 − 10x + 61
x
2 − 10x − 39 = 0
Δ
x = (−10)
2 − 4*1*(−39)
Δ
x = 100 + 156
Δ
x = = 256
√Δx = 16
| | 10 − 16 | | −6 | |
x1 = |
| = |
| = −3 |
| | 2 | | 2 | |
| | 10 + 16 | | 26 | |
x2 = |
| = |
| = 13 |
| | 2 | | 2 | |
Dla x
1 = −3
B = (−3, 0)
Dla x
2 = 13
B(13, 0)
20 maj 18:56
123: Tak. Eta bardzo ładnie zastosowała graficzną definicję wartości bezwzględnej jako odległości.
Tak też można ale na maturze nie wiem czy by tak uznali
20 maj 18:57
JJ: Wielkie dzięki. Jeszcze mam kilka zadań do rozwiązania pomożecie?
20 maj 18:59
Eta:
Czemu niby by mieli nie uznać?
20 maj 19:00
123: No chodzi mi o to, że np jak są zadania polegające na obliczeniu a on dał by rysunek to nie
wiem czy tak można bo równie dobrze mógłby w analitycznej lecieć po kratkach i odczytać
wierzchołki rombu, które trzeba wyliczyć
20 maj 19:04
123: @ JJ Możesz dać te zadania to pomożemy
20 maj 19:05
LBJ: Proste o równaniach x−3=0, 2x+y−16=0, y−2=0 wyznaczają trójkąt ABC.
a)Oblicz współrzędne wierzchołków trójkąta ABC
b)Napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC
c)Oblicz pole koła opisanego na tym trójkącie
Z góry dziękuje
20 maj 19:11
123: a)
Liczysz takie układy równań (są to punkty przecięcia się prostych, które są kolejnymi
wierzchołkami trójkąta:
| ⎧ | x − 3 = 0 | |
| ⎩ | 2x + y − 16 = 0 |
|
| ⎧ | 2x + y − 16 = 0 | |
| ⎩ | y − 2 = 0 |
|
b)
Liczysz środki dowolnych dwóch boków i wyprowadzasz równania 2 prostych prostopadłych
przechodzących kolejno przez te 2 punkty. Potem bierzesz ich część wspólną (układ równań) i
masz środek okręgu.
c) Liczysz ze wzoru na odległość między 2 punktami odległość pomiędzy 1 z dowolnych
wierzchołków a dopiero co obliczonym wierzchołkiem okręgu opisanego. Potem liczysz normalnie
pole koła (πr
2).
20 maj 19:18
JJ: Środek symetrii prostokąta ABCD ma współrzędne S=(512),5 a jeden z boków zawiera się w
prostej o równaniu 4x+3y−12=0. Wiedząc, że (wektor) SA=(−512),−1, wyznacz:
a)współrzędne wierzchołków prostokąta ABCD
b)nierówność opisującą koło opisane na prostokącie ABCD
20 maj 19:24
123: a)
Liczysz A:
| | 11 | |
SA = [xa − |
| , ya − 5] |
| | 2 | |
| | 11 | | 11 | |
[− |
| , −1] = [xa − |
| , ya − 5] |
| | 2 | | 2 | |
| | 11 | | 11 | |
xa − |
| = − |
| ⇒ xa = 0 |
| | 2 | | 2 | |
y
a − 5 = −1 ⇒ y
a = 4
A(0, 4)
b) Liczę C:
| | 11 | | xc + 0 | | yc + 4 | |
( |
| , 5)= ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | yc + 4 | |
5 = |
| ⇒ 10 = yc + 4 ⇒ yc = 6 |
| | 2 | |
C(11, 6)
Nie mam już siły dalej liczyć wybacz...
20 maj 19:35
Eta:
Zjedz
20 maj 19:37
JJ: Spoko xD Tak dużo już wiem dzięki Tobie
20 maj 19:38
123: Podpowiem tylko tak:
| | −4x + 12 | |
Punkt B ma współrzędne B(x, |
| i liczysz współrzędne wektora AB potem BC i robisz |
| | 3 | |
tak:
AB o BC = 0 ⇔ x
a*x
b + y
a*y
b = 0
Punkt D wylicz tak:
1. Wyznacz prostą przechodzącą przez punkt S i dopiero co wyliczony B. Punkt D spełnia równanie
nowo wyznaczonej prostej podobnie jak poprzednio punkt B i znowu wylicz wektory AD i DC i
zastosuj:
AD o DC = 0 ⇔ x
a*x
d + y
a*y
d = 0
20 maj 19:41
123: Jest to tzw. iloczyn skalarny, a ponieważ w trójkącie wszystkie kąty są proste dlatego iloczyn
2 wektorów tworzących kąt prosty jest zawsze równy 0.
20 maj 19:43