oblicz długości odcinków a i b
majka :

oblicz długości odcinków a i b
tam gdzie jest 7 to powinno być 7,2 bo nie mogłam dopisac
4,8
8,4
20 maj 18:19
Sławek.: 4,8 8,4 co to? też się nie zmieściło?
20 maj 18:20
majka : tam gdzie jest 4 to powinno być 4,8
a tam gdzie 8 to powinno byc 8,4
nie mogłam wpisac z przecinkami
20 maj 18:21
Sławek.: ok kumam
20 maj 18:21
Sławek.: 7,2 7,2+4,8
jest jak
8,4 8,4+a
i na krzyżyk

7,2(8,4+a) = 8,4*12
60,48 + 7,2a = 100,8
7,2a = 100,8 − 60,48
7,2a = 40,32 / :7,2
a = 5,6
20 maj 18:26
majka : nie rozumiem
20 maj 18:29
Sławek.: czego konkretnie?
20 maj 18:30
majka : 7,2 7,2+4,8 jest jak 8,4 8,4+a


?
20 maj 18:31
123: Z twierdzenia Talesa:
A. Z twierdzenia Talesa liczę "a":
| 7,2 + 4,8 | | 8,4 + a | |
| = |
| |
| 7,2 | | 8,4 | |
100,8 = 60,48 + 7,2a
40,32 = 7,2a
a = 5,6
Jeśli chodzi o obliczenie "b" to jest za mało danych bo nie mamy podanego długości dłuższego
równoległego odcinka i nie możemy zastosować podobieństwa. Coś źle podałaś.
20 maj 18:31
majka : a sory jeszcze tam na przeciwko b jest 10
20 maj 18:34
Sławek.: kurde dopiero zauważyłem, że to co napisałem nie wygląda tak jak miało wyglądać xD
123 ma dobrze
20 maj 18:35
Sławek.: 8b =
8+5,610
i na krzyż
20 maj 18:36
majka : oblicz jeszcze odcinek b
ja zapomniałam napisać , że tam jeszcze jeden odcinek ma długosc 10
20 maj 18:36
Sławek.: b(8+5,6) = 80
13,6b = 80
b w przybliżeniu 5,88 jakoś dziwnie to wyszło
20 maj 18:38
majka : ale tam zamiast 8 jest 8,4
20 maj 18:39
Sławek.: no właśnie, zapomniałem

to b = 6
20 maj 18:40
majka : jak to obliczyłeś
20 maj 18:41
Sławek.: tak samo jak to wyżej, tyle że zamiast 8 dałem 8,4

musisz pliczyć na krzyż
8,4 do b jest jak 8,4 + 5,6 do 10
inaczej:
8,4 8,4 + 5,6
_________ = _____________
b 10
i mnożysz to na krzyż i wyliczasz b
20 maj 18:47
wdwd: ipoipo
5 cze 20:03