trapez równoramienny
majka : trapez równoramienny o krótszej podstawie b=4 i ramieniu c=10 jest opisany na okręgu o promienu
r=4 oblicz
a)obwód
b)pole
c)kąt ostry
20 maj 18:12
dero2005:

b = 4
c = 10
r = 4
a + b = c + c → warunek czworokąta opisanego na okręgu
a = 2c − b = 20 − 4 = 16
| | 1 | | 1 | |
P = |
| r(a+b+c+c) = |
| *4(16+4+10+10) = 80
|
| | 2 | | 2 | |
O = a+b+2c = 16+4+10+10 = 40
| a−b | | 16−4 | | 12 | | 3 | |
| = cosα = |
| = |
| = |
|
|
| 2c | | 2*10 | | 20 | | 5 | |
α = 53
o7'48''
20 maj 19:18