matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
w jakim n-kącie
majka :
w jakim n−kącie wypukłym liczba przekątnych jest 8,5 razy większa niż liczba boków ?
20 maj 18:11
Sławek.:
n(n−3)/2 = 8,5n n
2
− 3n = 17n n
2
− 20n = 0 n(n−20) = 0 n= 0 n = 20 W 20 kącie.
20 maj 18:16