kapitalizacja z odsetkami
oleole: Pani Halina zalozyła roczna lokatę w wysokosci 1000zl w banku, w ktorym roczna stopa
procentowa jest rowna 7,2% a kapitalizacja odsetek odbywa sie co miesiąc. Pani Maria załozyła
roczną lokate w innym banku, w ktorym oprocentowanie roczne tez jest równe 7,2%, ale
kapitalizacja odsetek odbywa sie co pół roku.
a) Oblicz, ile kazda pani zarobi na swojej lokacje (pomin odsetki od dochodów kapitałowych)
b)wykaz w procentach zysk kazdej z pań
20 maj 17:32
Sławek.: pierwszy przypadek :
Kn = 1000(1+0,006)12 = 1074zł.
20 maj 17:41
Sławek.: drugi:
1000(1+0,036)2 = 1073zł.
20 maj 17:42