Potrzebne od zaraz ;p
Zapotrzebowany: Rozwiąż graficznie i algebraicznie:
x−y=4
2x−y=1
20 maj 17:21
20 maj 17:24
Zapotrzebowany: czy mogła byś mi z tym pomóc ja z matmy to orzeł nie jestem i nie kumam tych przykładów co
podałaś
20 maj 17:31
Eta:

1/ algebraicznie:
x−y=4 /*(−1)
2x−y=1
−x+y= −4
2x −y=1
−−−−−−−−−
x = −3 to x−y=4 ⇒ −3−y=4 ⇒ y=−7
odp:
x=−3 i y=−7
graficznie : rysujesz proste k: y= x−4 i p: y= 2x−1
prosta k: przechodzi przez punkty (0,−4) , (4,0) ,(2,−2) (−3, −7)
prosta p przez: : (0,−1) , (1,1), (3,5), ( −3,−7)
Proste przecinają się w punkcie
P(−3,−7)
zatem rozwiązaniem tego układu równań jest:
x=−3 i y=−7
20 maj 17:46
Zapotrzebowany: rozumiem do momentu kiedy zaczyna się treść graficzna nie wiem skąd wzięły się te punkty
przez które ma przechodzić prosta 1 i 2
20 maj 17:56
Zapotrzebowany: Eta może ja ci wstawię fotkę tego co mam do rozwiązania a ty mi pomożesz
20 maj 18:02
Godzio:
Wypisujesz sobie 2 dowolne x, podstawiasz je do wzoru na prostą i wyliczasz y, np.
Weźmy x = 0 (bierzesz całkowicie dowolnie

), wtedy:
x − y = 4 ⇒ 0 − y = 4 ⇒ y = − 4
Czyli punkt: (0,−4)
20 maj 18:04
Zapotrzebowany: muszą być aż 4 te punkty ? przez które ma przechodzić prosta
20 maj 18:08