.
pytajnik: pilne
1.Wyznacz sume n poczatkowych wyrazow ciagu geometrycznego (an), jezeli
an = 3
n , n = 8
2. Zbadaj, ktore z podanych ciagow sa geometryczne. Dla ciagow geometrycznych podaj pierwszy
wyraz oraz ich iloraz
2
√3 + 2 , 6 −4
√3 , 3 − 3
√3
bardzo prosze o szybka pomoc, poniewaz nie mam pojecia jak zrobic te dwa przyklady

z gory
bardzo dziekuje za pomoc
20 maj 17:00
20 maj 17:04
Maslanek: 2.
Musisz podzielić sobie wybrane wyrazy, tylko z głową

. Tak, żeby największy nie był w środku
(chyba, że będą się znaki zmieniać).
20 maj 17:05
pytajnik: to dalej nic mi nie mowi
skad wiesz,ze q = 3? nie rozumiem jak wyznaczyc ze wzoru an a1 i to q ktore jest jest mi
potrzebne do obliczenia sumy
20 maj 17:06
20 maj 17:07
Maslanek: Jeśli masz wzór an=3n, to a1=31.
Za n podstawiasz kolejne wyrazy ciągu
20 maj 17:07