rozwiąż równanie wykładnicze
krzysieklrqwr43: 8x + 18x − 2 x 27x = 0
20 maj 15:58
Maslanek: 23x + 2x * 32x − 2*33x = 0
20 maj 16:02
picia: x=0
20 maj 16:04
krzysieklrqwr43: wiem ze x będzie równe 0, tylko jak do tego dojść?
20 maj 19:22
Godzio:
2x = t
3x = y
t3 + t * y2 − 2 * y3 = 0
t3 − ty2 + 2ty2 − 2y3 = 0
t(t2 − y2) + 2y2(t − y) = 0
t(t − y)(t + y) + 2y2(t − y) = 0
(t − y)(t2 + ty + 2y2) = 0
t = y, drugie wyrażenie jest zawsze dodatnie, bo t,y > 0
2x = 3x ⇔ x = 0
20 maj 19:29
Eta:
Dzielmy równanie przez 3
3x≠0
| | 23x | | 2x*32x | | 2*33x | |
|
| + |
| − |
| =0 |
| | 33x | | 33x | | 33x | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
( |
| )3x+( |
| )x−2=0 podstawiamy ( |
| )x=t. t>0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
t
3+t−2=0 ⇒ (t−1)(t
2+t+2)=0 ⇒ t= 1
| | 2 | | 2 | | 2 | |
zatem: ( |
| )x=1 ⇒ ( |
| )x= ( |
| )0 ⇒ x=0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
20 maj 19:30