Dany jest trapez równoramienny,
ania5795: 2.Dany jest trapez równoramienny, w którym dłuższa podstawa a=12 ramię c=6, a kąt ostry ma
miarę 60stopni oblicz
a)obwód i pole trapezu
b)kąt jaki tworzy przekątna z podstawą trapezu
20 maj 15:57
Jolanta:

| | h | | √3 | |
jezeli miałąs funkcje trygonometryczne sin600= |
| sin 600= |
| podstawiasz liczysz |
| | 6 | | 2 | |
h
można z trójkata prostokatnego o kątach 30
0 i 60
0
nie mogłam opisac na rysunku wiec napisałam h h=a
√3
podstawiasz
2a=6
a=3
czyli x na rysunku pierwszym =3
h=3
√3
druga podstawa równa jest
12−2x=12−6=6
wiesz jak dalej ?
20 maj 16:20
Eta:

a)
| | 62√3 | |
Ob= 30 cm , P= 3* |
| = 27√3 |
| | 4 | |
b)
α= 30o
20 maj 16:25
ania5795: mógłbyś dalej rozwiązac ?
20 maj 16:25
Jolanta: A czego nie rozumiesz?
20 maj 16:27
ania5795: jak pole obliczyłaś bo nie rozumiem ?
20 maj 16:32
Jolanta: nie policzyłam pola tylko krótsza podstawę
20 maj 16:38
Jolanta: Ania jak idzie?
20 maj 16:51
ania5795: Eta mi policzyła ale nie wiem jak policzyła POLE
20 maj 16:53
Jolanta: wiesz jaki jest wzór na pole trapezu ?
20 maj 16:58
Jolanta: | | a+b | |
P= |
| *h a ,b to podstawy h wysokosc |
| | 2 | |
najpierw trzeba było policzyć podstawe bo w zadaniu była tylko jedna.Zobacz u góry jak to
robiłam
a=6 b=12 h=3
√3 podstawiasz do wzoru i liczysz
Eta zrobiła to ze wzoru na pole trójkatów
20 maj 17:12
ania5795: a jak policzyła kąt ?
20 maj 17:38