Zero pomysłów... o.O
daveustro:

Kiedy samolot lecący ze stałą prędkością znalazł się w punkcie S, pilot zmierzył kąt
widzenia wieży α oraz depresję jej podnóża β (α<β). Po przebyciu trasy ST długości 800m
ponownie zmierzył depresję podnóża wieży: φ (φ>β). Zakładając, że tor lotu samolotu i
wieża leżą w jednej płaszczyźnie, wyznacz wysokość h wieży AW.
Nawet nie wiem jak zacząć... Co trzeba zauważyć, jak to zrobić? Mógłby ktoś rzucić jakimś
pomysłem, rozwiązać

pozdr
26 kwi 13:43
tim: Mogę wkleić rozw.. jeżeli nikt nie wpadnie. [Ja tylko skopiuje]]
26 kwi 13:59
@Basia:
kąt STA = 180−fi
kąt SAT = 180−β − (180−fi) = fi − β
z tw.sinusów
| ST | | SA | | SA | |
| = |
| = |
| |
| sin(fi−β) | | sin(180−fi) | | sin(fi) | |
| | 800*sin(fi) | |
SA = |
| |
| | sin(fi−β) | |
przedłuż AW
punkt przecięcia ST i przedł.AW nazwijmy B
z tego liczysz AB
z tego liczysz TB
z tr.SBW masz
| | BW | | BW | |
sin(β−α) = |
| = |
| |
| | SB | | ST+TB | |
z tego liczysz BW
h = AB−BW
26 kwi 14:01
tim: Basiu, mogę wkleić? Porównasz..
26 kwi 14:02
@Basia: Jasne, że możesz.
26 kwi 14:05
26 kwi 14:05
@Basia: Nie rozumiem 2 kroku tego rozwiązania.
Dlaczego α+β+STA +SAT = 180 ?
Zgodnie z rysunkiem daveustro β+STA+SAT=180
A wydaje mi się, że rysunek daveustro jest prawidłowy.
Wydaje mi się bo nie bardzo wiem co to jest depresja.
A już wiem. daveustro źle zaznaczył kąt α.
α to kąt BSW.
Czyli to wklejone przez Ciebie rozwiązanie jest prawidłowe.
26 kwi 14:17
@Basia: Ale z tego by wynikało, że depresja β to kąt ASW ?
Jest tak ? Bo jeśli nie, to to wklejone też nie jest poprawne
26 kwi 14:20
@Basia: No to mi się nie zgadza.
Wg mnie
α = BSW
β = ASW
fi = ATB
wtedy
STA = 180−fi
SAT = 180−β−(180−fi) = fi−β
| ST | | SA | | AT | |
| = |
| = |
| |
| sin(fi−β) | | sin(180−fi) | | sinβ | |
z tego liczę SA i AT
z tego liczł AB i TB
z tr.SBW
z tego liczę BW
h = AB−BW
ale może mylę się co do tych katów



26 kwi 14:32
daveustro: O nice

właśnie zjadłem obiad, już czytam, co mi tu napisaliście, ale z góry dzięki
26 kwi 14:34
@Basia: Błąd: β=ASB
tak to rozumiem, ale może źle.
26 kwi 14:34
daveustro: już piszę te kąty:
α = kąt ASW
β = kąt AST
(przyjmując, że B, to punkt przecięcia się przedłużeń ST i AW, to) φ = ATB
26 kwi 14:40
@Basia: dlaczego α=ASW ?
wg.mnie α=BSW
przecież to kąt pod jakim pilot z poziomu SB widzi wierzchołek wieży W
co do β zgadzam się z Tobą, ale w rozwiązaniu wklejonym przez Tima β=ASW i tego w tym
rozwiązaniu nie rozumiem
26 kwi 14:44
daveustro: no w sumie nie wiem, dlaczego akurat tam jest α

tak mam na rysunq w zadaniu

na te
nazwy depresji osobiście wiele nie patrze, bo ładnie to właśnie na tym rysunq
przedstawione
26 kwi 14:51
26 kwi 14:55
@Basia: Do tego rysunku jest to pierwsze rozwiązanie jakie napisałam, ale ja się z tym rysunkiem
nie zgadzam, pod warunkiem, że poprawnie napisałeś treść.
26 kwi 14:59
tim: To jest zad. z egz. maturalnego [zaraz ci dam lnk]
26 kwi 15:00
26 kwi 15:00
daveustro: Treść też ctrl+c −> ctrl+v

Ale dzięki, idea jest, więc git

pozdr
26 kwi 15:01
@Basia: A nie, jednak dobrze. kąt widzenia wieży, a nie jej wierzchołka. Czyli to pierwsze
rozwiązanie jest dobre. Nie rozumiem w takim razie rozwiązania wklejonego przez Tima
26 kwi 15:02
daveustro: właśnie

tim, masz może wyniki do niego
26 kwi 15:02
tim: Nie
26 kwi 15:03
daveustro:
26 kwi 15:03
@Basia: No to w żaden sposób w tr.STA nie będzie tak jak w tym wklejonym rozwiązaniu.
Będzie tak jak napisałam.
26 kwi 15:07
26 kwi 15:15
tim: To jest banalne

Sprawdź sobie pochyłość
26 kwi 15:16
daveustro: ale jak...

przecież podstawa ta sama długość, druga przyprostokątna to samo, więc z
pola w trójkącie prostokątnym to samo wychodzi... no i nie wiem

o co z tą pochyłością?
26 kwi 15:19
tim: No ok są dwa trójkąty, ale! mają inną pochyłą

przyłóż sobie linijkę i porównaj
26 kwi 15:20
daveustro: no to wracam do trójkąta pitagoryjskiego:
a
2 + b
2 = (przecież) c
2
więc ta przeciwprostokątna też będzie równa... czy jednak nie? (przecież nie bd linijką
po monitorze jeździł

)
26 kwi 15:23
tim: Nie chodzi o długość, tylko ta przyprtokątna NIE JEST prosta

. przyłóż linijkę.
26 kwi 15:24
@Basia: pionowa przyprostokątna zielonego nie jest identyczna; stąd
26 kwi 15:25
daveustro: no i zgłupiałem...

przyprostokątne (przecież to widać po tych linijkach) są obie
proste... pionowa przyprostokątna zielonego też jest taka sama (bo po 2 jednostki)
więc dalej nie wiem

ale przyznacie, że ciekawe
26 kwi 15:28
tim: Co?
26 kwi 15:29
tim: MI CHODZI O PRZECIWPROSTOKĄTNE.. NAPRAWDĘ PRZYŁÓŻ!
26 kwi 15:29
26 kwi 15:33
tim: PRZECIWPROSTOKĄTNE ZIELONEGO I CZERWONEGO TRÓJKĄTA SĄ RÓŻNE (PADAJĄ POD INNYM KĄTEM,
POLICZ SOBIE NP. COS, CZY COŚ) PRZEZ TO JAK CZERWONA POSZŁA DO GÓRY, ZAJMUJE TAM WIĘCEJ
MIEJSCA.
SIN CZERWONEGO = 3/8
SIN ZIELONEGO = 2/5
ICH PRZECIWPROSTOKĄTNE PADAJĄ POD INNYM KATEM!
26 kwi 15:33
tim: Uf.
26 kwi 15:34
daveustro:
26 kwi 15:36
tim: ROZUMIESZ?
26 kwi 15:36
tim: Skoro kąty są inne, to zmieniając kąty, zmieniasz pole, dlatego ten jeden tam jest pusty
26 kwi 15:37
daveustro: no tak

mniej więcej, +/−
ale tam chyba zamiast SIN czerwonego i zielonego, to chyba miał być TG, tak?
26 kwi 15:40
@Basia: Tim jeżeli kat się zmienił a przeciwprostokatna nie to musiała zmienić się
przyprostokatna.
Pionowa zielonego nie ma na górnym rysunku 2 jednostek.
I tyle.
26 kwi 15:45
@Basia: Na dolnym zresztą też nie musi. Bo kto wam powiedział, że to szerokie = dwa małe ?
26 kwi 15:47
daveustro: a nie? przecież jak te grubszą podzielisz na dwie równe części, to będą 2 jednostki i
będzie pasowało... w sensie nie pasowało
26 kwi 15:51
@Basia: No właśnie w tym rzecz, że nie muszą. Pomiar nawet z dokładnością do 0,5 mm. to za mało,
żeby mieć pewność. A różnica kątów już da się zauważyć.
26 kwi 16:50
tim: @Basiu, więc co w końcu?
26 kwi 17:35
daveustro: w każdym bądź razie, wracając do zadania z początku, jak Wam to powychodziło? bo mi dość
dziwny wynik wyszedł, a nie mam tego jak sprawdzić
26 kwi 19:58
daveustro: Na powierzchni kuli narysowano okrąg wielki (to znaczy mający środek w środku
kuli) i styczny do niego okrąg o połowę krótszy. Kąt, jaki tworzą płaszczyzny
zawierające te okręgi ma miarę:
A) π/6
B) π/5
C) π/4
D) π/3

Zadanie pasuje do tego wczorajszego tematu: zero pomysłów... o.O
O co w tym w ogóle chodzi?
27 kwi 13:42
tim: Tzn wiem, że odp D (z arkusza), ale czemu już nie.. To musi Basia, albo ktoś ze
"starszyzny"
27 kwi 14:03
daveustro: Wszystkie arkusze, z których robię zadania już znasz?

respect

Do tego akurat mam też te odpowiedzi, ale właśnie nie rozumiem w ogóle treści ;\
To prośba do Basi, albo kogoś ze "starszyzny"

Mógłby ktoś wytłumaczyć?
27 kwi 14:05
tim: [Pozdrowienia dla google.pl]

Ja też średnio, więc się nie wypowiadam.
27 kwi 14:05
daveustro: No tak, wujek google wszystko zna
27 kwi 14:08
@Basia:

czerwona kropka − szukany kąt
R − promień kuli
Wszystkie punkty niebieskiego okręgu leżą na powierzchni kuli, stąd
OA = OC = R
AC jest średnicą tego małego okręgu (o połowę krótszego) czyli AC = połowie średnicy koła
wielkiego kuli czyli AC = R
tr. AOC jest równoboczny ⇒ α=60 =
π3
27 kwi 16:01
daveustro: To jak "starszyzno"? Uda się?

plz help
27 kwi 16:02
daveustro:
27 kwi 16:02
@Basia: Ta niebieska przerywana linia to powinna być elipsa. Bo tak widzimy w rzucie okrąg.
@Jakubie !
Dlaczego nie można narysować elipsy z ukośnymi średnicami ?
27 kwi 16:03
daveustro: Noo, dzięki Basia

Zrozumiałem, aczkolwiek sam bym na to chyba nie wpadł... Także
dzięki
27 kwi 16:10