matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tryg
aneta:
rozwiąż równania: 1 ) cos 6x = −1
x
−
√
2
2 ) −
√
2
sin
=
3
2
20 maj 15:32
Maslanek:
cos 6x = cosπ 6x = π + 2kπ
20 maj 15:33
Godzio:
π
π
cos6x = − 1 ⇒ 6x = π + 2kπ ⇒ x =
+
* k, k ∊ Z
6
3
x
1
x
π
x
5π
sin
=
⇒
=
+ 2kπ lub
=
+ 2kπ, k ∊ Z
3
2
3
6
3
6
⇒ x = ... lub x = ...
20 maj 15:34