matematyka ;/
Amelia: Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem którego przekątna dł.10 cm tworzy z
bokiem kat o mierze 75 stopni . Oblicz objętość walca wynik podaj z dokładnością do 0,01.
Wiem że:
20 maj 15:16
Ajtek:
Do obliczenia tej objętości potrzebujesz znać promień podstawy i wysokość.
Z górnego równania wyznacz r, z dolnego H, później podstaw do wzorów. Na końcu odczytaj z
tablic wartości sin75 i cos75, podstaw, policz i zaokrąglij wynik.
20 maj 15:27
Eta:
20 maj 15:31
Eta:

Rozważ dwa przypadki

sin75
o = ... odczytaj z tablic i cos75
o = .... z tablic
20 maj 15:34
Amelia: sin 75
0:
0,9659=2πr/10
9,659=2πr/:2π
9,659/6,28=r
1,54=r
cos 75
0:
0,2079=H/10/*10
2,079=H
V=π(1,54
2*2,079)
π*4,930
3,14*4,930=15,4802≈15,48 ale czego cm
3 czy jak

?
20 maj 19:14
Amelia: reff
20 maj 19:29
Amelia: reeff
20 maj 22:26
Beti: no tak. Objętość wyrażona będzie w cm3.
20 maj 22:31