pomoc przy całce
maciek: prosze o pomoc przy całce.
∫ e−2x * sinx
20 maj 14:59
20 maj 15:03
maciek: dzieki za odp, ja dochodze do momentu gdzie calkuje drugi raz przez czesci i zostaje mi
1/2 sinxe−2x + 1/4cosxe−2x +1/4 ∫ sinxe−2x i co dalej? jak zrobie przez czesci to w
nieskonczonosc mozna... tam odpowiadles ze trzeba na druga strone przeniesc tylko o co w tym
chodzi, nie spotkalem sie jeszcze z tym. z gory dzieki za odp.
20 maj 15:12
Krzysiek: to przyjmij, że ∫e−2x sinx =f(x)
i wtedy masz:
f(x)=(coś) +1/4 f(x)
czyli: f(x) =4/3 (coś)
więc całkę obliczyłeś bo po prawej już nie masz żadnej całki
20 maj 15:21
maciek: ok powoli rozumiem, tylko dlaczego tam zostaje 4/3 ?
20 maj 15:37
Krzysiek: jeżeli dobrze rozpisałeś to przy całce po lewej stronie masz 1/4
więc przenosząc na lewą stronę przy całce będziesz miał: 1−1/4 =3/4
dzielisz obustronnie przez to i stąd po prawej otrzymujesz 4/3
20 maj 15:39
maciek: rozumiem juz, wielkie dzieki
20 maj 15:43