Ciagi
Bless^^: Liczby 4x, −4, x sa kolejno pierwszym, drugim i trzecim wyrazem rosnącego ciagu geometrycznego.
Czwarty wyraz tego ciagu jest rowny?
20 maj 14:59
Mila: (−4)2=4x*x dokończ
20 maj 15:02
Bless^^: no wiem ze x=2
ale co dalej?
20 maj 15:12
Bless^^: wyjdzie −1 czy 4 bo mam dwa rózne wyniki
20 maj 15:12
Mila: Bless,
4x2=16
x2=4
x=2 lub x=−2 i ciąg ma być rosnący, wybierz .
20 maj 15:18
Bless^^: no pomoz mi dojsc do tego bo juz zglupialam, robilam to kilka razy i mi ciagle cos innego
wychodzi, jak wyliczyc to a4 ?
20 maj 15:19
Eta:
| | −2 | | 1 | |
dla x= −2 ciąg: −8, −4, −2 −−−− jest rosnący q= |
| = |
| |
| | −4 | | 2 | |
| | 1 | |
to: a4= a3*q= −2* |
| = −1 |
| | 2 | |
20 maj 15:22
20 maj 15:23
Mila: Czyli wszystko jasne, zanim spojrzałam, byłam w innym poście.
20 maj 15:45