Mam jeszcze 2 zadnia które mi nie wychodza ...;(
Maadzia:
1.Dwa boki trójkąta maja długość 3√3 i 6 kąt między nimi zawarty ma miare 30 Oblicz wszystkie
wysokości tójkąta.
2. Dłuższa podstawa trapezu równoramiennego ma długośc 8 . Kąt nachylenia przekątnej trapezu
do tej podstawy ma miare 30 stopni a wysokośc trapezu równa jest 2√3 Oblicz pole kola
opisanego na tym trapezie
20 maj 14:48
Mila: | | 1 | |
PΔ= |
| *3√3*6*sin30=....? |
| | 2 | |
oblicz trzeci bok (c)
20 maj 14:59
Maadzia: no a 2 zadnie prosze!
20 maj 15:55
Mila: Zrób sobie rysunek:
c− ramię trapezu
h −wysokość trapezu
p− przekatna
znając c oblicz p z tw, cosinusów
Promień okręgu opisanego na Δ o bokach 8, c,p jest szukanym promieniem, obliczysz z tw.
sinusów.
Jesli nie uda Ci się zrobić, to pisz .
20 maj 16:11
Maadzia: dobra policzylam i wyszlo mi tak ze b = 6 a c=4√3 i co mam dalej zrobic ?
20 maj 20:55
Beti:

a = 8; h = 2
√3
x = 6 −−−> y = 8−6 = 2
c
2 = h
2 + y
2
c
2 = 12 + 4 = 16
c = 4
8 = 2R
R = 4
20 maj 22:07
Mila: Beti,
20 maj 22:13
Maadzia: Dziekuje zycie ratujesz
20 maj 22:32
Beti: do usług
20 maj 22:34
Mila: Tak, to jest, gdy zadanie robi się bez rysunku.Dobrze, że zobaczyłaś błąd. Ja musiałam odejść.
20 maj 23:03