...
Klaudiaa: a) f(x) 3
−−−−
5x+12
b) f(x) 9
−−−−−
x do kwadratu +9
c) f(x) −3
−−−−−−
x do kwadratu − 4
d) f(x) pierwiastek −2x+6
e) f(x) pierwiastek x do kwadratu +25
f) pierwiastek 2x+4 + pierwiastek 7−2x
26 kwi 13:19
tim: Mogłabyś zapisać ponownie?
√5 = p {5}
x
2 = x^^2 <− jeden ptaszek ma być
26 kwi 13:21
tim: I co mamy zrobić?
26 kwi 13:23
Klaudiaa: co mam zapisac ponownie
26 kwi 13:23
tim: np. polecenie.
26 kwi 13:24
Klaudiaa: b) f(x)9
____
x2+9
26 kwi 13:25
Klaudiaa: polecenie to okresl dziedzine funkcij
26 kwi 13:26
Klaudiaa: d) f(x) √−2x+6
26 kwi 13:28
Klaudiaa: e) f(x) √x2+25
26 kwi 13:28
tim: | | 9 | |
Rozumiem, że to jest f(x) = |
| |
| | x2 + 9 | |
26 kwi 13:29
Klaudiaa: f) f(x) √2x+4 + √7−2x
26 kwi 13:29
Klaudiaa: tak
26 kwi 13:30
tim: No to zabieram się do roboty
Jak wiemy w mianowniku nie może być 0.
zał.
5x + 12 ≠ 0
5x ≠ −12
x ≠ −2,4
D
f x ∈ R \ {−2,4}
zał.
x
2 + 9 ≠ 0
x
2 ≠ −9
x ∈ R (gdyż każda liczba potęgowana do 2 jest większa niż 0

)
Zrób sama c

d) f(x) =
√−2x + 6
Pod pierwiastkiem nie może być ujemnych.
−2x + 6 ≥ 0
−2x ≥ −6
2x ≤ 6
x ≤ 3
x ∈ (−
∞,3)
Zrób sama e i f. Jeżeli będą problemy pisz.
26 kwi 13:33
Klaudiaa: czy w C to bedzie tak x2= to przekreslone 0 Df− R/{0}
26 kwi 13:39
Klaudiaa: a z tym e i f nie bardzo sobie poradze

..
26 kwi 13:40
tim: c.
Pamiętaj cały mianownik ma być różny od 0
x
2 − 4 ≠ 0
Rozwiąż dalej.
e.
zał.
x
2 + 25 ≥ 0
x
2 ≥ −25
Jak wiemy, każda liczba spotęgowana jest większa od 0

x ∈ R.
f. Tu robimy dwa założenia.
2x + 4 ≥ 0
7 − 2x ≥ 0
Spróbuj oby dwa wyznaczyć. Jak podasz to zrobimy dalej.
26 kwi 13:43
Klaudiaa: ehh kurde..
26 kwi 13:48
tim: Spróbujmy c.
x2 − 4 ≠ 0
x2 ≠ 4
Jaka liczba podniesiona do drugiej da 4?
26 kwi 13:50
Klaudiaa: no 2
26 kwi 13:53
tim: oraz?
26 kwi 13:55
Klaudiaa: 2

?
26 kwi 13:55
tim: 2 oraz.... ?
26 kwi 13:56
Klaudiaa: oja nie mecz mnie tylko powiedz
26 kwi 14:09
tim: 2 oraz −2,
x ∈ R \ {−2,2}

<−− odp. na c.
Probuj f.
26 kwi 14:10
Klaudiaa: oja no to wiedzialam hehe
26 kwi 14:10
Klaudiaa: ale jestem tempa

nie umiem
26 kwi 14:23
tim:

2x + 4 ≥ 0 2x ≥ − 4 x ≥ −2
7 − 2x ≥ 0 −2x ≥ −7 2x
≤ 7 x ≤ 3,5
Zaznaczamy na wykresie:
D
f x ∈ <−2,3.5>
26 kwi 14:31
Klaudiaa: Dziekuje
26 kwi 14:45