eloelo: na przykład metodą wyznaczników
W=3m+2
Wx=5m+1
Wy=3m−5
aby były rozwiązania W różne od 0 więc m jest różne od −2/3
x=(5m+1)/(3m+2)
y=(3m−5)/(3m+2)
Łatwo zauważyć, że to, czy znaki są takie same czy nie zależy od liczników tych ułamków.
sprawdzami miejsca zerowe funkcji w nawiasach (dla jakich m jaki znak nawiasu)
dla x
(5m+1) ≥ 0 dla m∊<−1/5;
∞)
mniejsze dla m∊(−
∞;−1/5)
dla y
(3m−5) ≥0 dla m∊ <5/3;
∞)
≤0 dla m∊(−
∞;5/3)
Teraz część wspólna rozwiązań:
1. dla liczników ≥0 ⇒ m∊(5/3;
∞)
2. dla liczników ≤0⇒ m∊(−
∞;−1/5)
Mam nadzieje, że nie ma błędu, ale lepiej żeby ktoś sprawdził

Pozdrawiam