Oblicz iloraz q ciągu geometrycznego
uczeń: Oblicz iloraz q ciągu geometrycznego:
a) a1 = 3, an = 384, Sn = 765
b) a1 = 2, an = −15316, Sn = −8516
Proszę o wyjaśnienie
20 maj 14:14
Mila: | | 1−qn−1 | |
765−384=3* |
| Sn=Sn−1+an |
| | 1−q | |
a
n=a
1*q
n−1
384=3*q
n−1
q
n−1=128 podstawiam:
q=2
spr.
a
n=384=3*2
n−1
stąd n=8
| | 1−28 | |
s8=3* |
| =3*(−255):(−1)=765 |
| | 1−2 | |
następne zrob podobnie.
20 maj 15:42
Mila: II sposób
bez wykorzystania Sn
an=384=3*qn−1
128=qn−1
27=qn−1
q=2 i n−1=7
q=2 i n=8 i trzeba sprawdzić, czy S8=765
2) zadanie 2 , Źle treść
20 maj 17:05