Zadania z parametrem!!
Igga: 1. Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru k
kx2+2x+1=0
2. Zbadaj dla jakich wartości parametru k równanie ma dwa różne pierwiastki dodatnie
x2+kx+2k+2=0
3.Wyznacz jaka jest największa możliwa wartość iloczynu dwóch liczb, których suma jest równa
60.
4.Zbadaj dla jakich wartości parametru m równanie
x2(m+1)x+12(m+5)=0
ma dwa różne pierwiastki dodatnie
5.Przedstaw liczbę 4 w postaci sumy dwóch składników tak, aby suma ich kwadratów była
najmniejsa
Prosiłabym rozwiązanie z rysunkami!
20 maj 14:14
Jolanta: jeżeli k=0 funkcja liniowa
k≠0
Δ=0 jeden pierwiastek podwójny
Δ=b2−4ax=4−k
4−k=0
k=4
Δ>0
4−k>0
k<4 dwa pierwiastki
Δ<0
4−k<0
k>4 brak p[ierwiastków
20 maj 16:50
Maslanek: 3.
x−liczba pierwsza
60−x − liczba druga
Oznaczmy f(x)=x(60−x)
xw = 30 ⇒ f(30) = 900.
20 maj 16:52
POKÓJ: Jolu zgubiłaś 4 przy k
20 maj 16:52
Maslanek: 5.
x+(4−x) = 4
f(x) = x2 + (4−x)2 = 2x2 − 8x + 16 = 2(x2−4x+8).
xw = 2.
Zatem 2+2=4
20 maj 16:53
Maslanek: 4.
a≠0
Δ>0
x1x2>0
x1+x2>0
20 maj 16:59
Jolanta: faktycznie Δ=4−4k
robisz tak jak napisałam ale z tą poprawioną Δ
czyli Δ=0
4−4k=0
4=4k
k=1 jeden pierwiastek podwójny
Δ>0
4−4k>0
4>4k
k<1 dwa pierwiastki
Δ<0
4−4k<0
4<4k
k>1 brak pierwiastków
20 maj 17:05