Nie mam pojęcia jak to zrobić proszę o pomoc i wyjasnienie:(
White: Dla jakiej wartości parametru m punkt przecięcia się prostej l o równaniu y=2x−3, oraz prostej
k o równaniu y= −x+m+1:
a).Nalezy do pierwszej ćwiartki układu współrzędnych,
b).Należy do drugiej ćwiartki układu współrzędnych,
c).Należy do czwartej ćwiartki układu współrzędnych,
d).Należy do prostej p o równaniu: −2x−5
20 maj 14:09
Eta:
Po pierwsze, rozwiązujemy układ równań:
y=2x−3 i y= −x+m+1
| | m+4 | | m+4 | | 2m−1 | |
2x−3=−x+m+1 ⇒ x= |
| to y= 2* |
| −3 = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
a) P(x,y)€ Ićw. ukł. współrzędnych jeżeli x>0 i y>0
| | m+4 | | 2m−1 | |
rozwiąż układ nierówności: |
| > i |
| >0 |
| | 3 | | 3 | |
b) P(x,y)€ II ćw. jeżeli x<0 i y>0 ... dokończ
c) P(x,y)€ IVćw. jeżeli x>0 i y<0
| | 2m−1 | | m+4 | |
d) P(x,y) € do prostej : y= −2x−5 jeżeli |
| = −2* |
| |
| | 3 | | 3 | |
dokończ obliczenia .........
20 maj 14:31
Maciek: Musze tutaj m wyliczyc tak? W tych wszystkich przykladach>
20 maj 14:40
Eta:
Tak

dokładnie to przedziały, do których należy "m" w przykładach a),b),c)
w d) samo "m"
| | m+4 | | 2m−1 | |
np: a) |
| >0 i |
| >0 |
| | 3 | | 3 | |
m+4>0 i 2m−1>0
b) i c) podobnie.........
20 maj 14:49
Maciek: Eta−−− Mam jeszcze jedno pytanie. DLACZEGO:
2*(m+4/3)−3=2m−1/3
Mi wychodzi: 2m+8/3−3 = 2m+5/3
20 maj 15:01
Eta:
| 2m+8 | | 2m+8−3*3 | |
| −3= |
| = ....... |
| 3 | | 3 | |
20 maj 15:09
Maciek: Mógłbyś mi wyjasnić jeszcze przykład d?
Z góry dziękuje
20 maj 15:43