trygonometria
Mar09: 1. Wieża rzuca cień o dłg. 20 m pod kątem 45 stopni do powierzchni ziemi. Oblicz wysokość
wieży.
2. Sporządż wykres funkcji y=sinα, gdzie 0 stopni<α<360 stopni i posługując się wykresem
| | √2 | |
tej funkcji wyznacz wszystkie kąty α, dla których cosα= |
| . Rysunek mam, nie |
| | 2 | |
znam odp.
26 kwi 13:00
Julia: wysokośc wieźy oznacz jako x i skorzystaj z sinusa 45 stopni, czyli x podzielić na 20=sin
45
26 kwi 13:32
Julia: i powinno wyjsc 10 pierwiastków z 2
26 kwi 13:33
tim: Juliu, nie z sinusa, tylko z tg i h = 20
26 kwi 13:34
Julia:

można, ale można też różowy odcinek wziąść za 20 m i też wyjdzie
26 kwi 13:40
Mar09: Myślałem, że jak wys. wieży to to będzie 'normalna' liczba, a nie jakieś pierwiastki np.!
xD
Poza tym jak obliczyć tg skoro mam dwie niewiadome? Zarówno wys. jak i dłg. ziemi. Wiem,
że to będzie 20 m tylko dowodu w postaci obl. na to nie mam.
26 kwi 13:40
Michał : to zielone to cień !
26 kwi 13:43
Michał : widzieliście kiedyś cień lewitujący w powietrzu ?
26 kwi 13:43
tim: tg to a/b, gdzie a − nasza niewiadoma wysokość, a b−cień
26 kwi 13:43
Mar09: Sorry, ale nie łapię. Wygląda na to, że cień ma zawsze taką samą dłg. jak przedmiot, tak?
| | a | |
Tu jak drabina, bo ona ma 20m i cień też ma mieć 20m. Wtedy robię tgα= |
| i... ? |
| | 20 | |
Masakra jakaś.
26 kwi 14:43
Mar09: 45:20 to nie jest 20 tylko 2,25.
26 kwi 14:44
tim: Nie zawsze. Kąt padania jest 45
O. Więc patrzymy tg 45, który wynosi 1
26 kwi 14:45
Mar09: | | 1 | | 20 | |
tg= |
| to to samo co ctg= |
| ? Bo inaczej też mi ta 20 nie wychodzi, 1:20 to |
| | 20 | | 1 | |
chyba 0,005.
26 kwi 14:53
tim: Mar09.. miałaś tangens, cosinus, sinus itp? −.−'
26 kwi 14:54