logarytm
zadanie: log3(3x−8)=2−x jak to zrobic?
wiem ze dziedzina to 3x−8>0
3x>8
20 maj 12:27
Ajtek:
Zastosuj definicję logarytmu:
logab=c ⇔ac=b
20 maj 12:30
Patryk: masz do tego odpowiedz ?
20 maj 12:36
Patryk: x=2 mi wyszło
20 maj 12:38
zadanie: dobrze wyszlo
czyli to bedzie 3x−8=32−x no i co dalej? co z ta osemka?
20 maj 12:44
Mila: 3x=t ⋀ t>0 podstaw.
20 maj 12:50
Mila: ? zrobiłaś?
20 maj 13:16
zadanie: ok a jaka jest dziedzina?
20 maj 16:17
Mila: t>0
wynik ostateczny jak u Patryka
20 maj 16:24