równania wielomianowe
Caroline: Rozwiąż równanie wielomianowe
(x2+2x)2−x2=0
20 maj 12:24
Sławek.: x
4 + 4x
3 + 4x
2 − x
2 = 0
x
4 + 4x
3 +3x
2 = 0
x
2(x
2 + 4x + 3 ) = 0
x = 0 lub x
2 +4x + 3 = 0
x = 0 lub x1 = ? x2 = ?
x1 i x2 liczy się z delty
i to chyba jakoś tak
20 maj 12:33
Sławek.: czyli x = 0 lub x = −1 lub x = −3
20 maj 12:34
ZKS:
Wzór skróconego mnożenia.
a2 − b2 = (a + b)(a − b)
(x2 + 2x)2 − x2 = 0
(x2 + 2x + x)(x2 + 2x − x) = 0
(x2 + 3x)(x2 + x) = 0
20 maj 12:36
Caroline: oo nareszcie

super dzieki, teraz dopiero zobaczylam jakie to jest banalne

mogłbyś zobaczyć
jeszcze na te inne 2 które przed chwilą dodałam?
20 maj 12:36