@Basia:
ad.1
(x
2+x)
4 = [(x
2+x)
2]
2
1=1
2
stąd
(x
2+x)
4−1 = [(x
2+x)
2]
2 − 1
2 = [(x
2−x)
2 − 1]*[(x
2+x)
2+1]
[(x
2−x)
2 − 1]*[(x
2+x)
2+1]=0 ⇔
(x
2+x)
2 − 1 = 0 ( bo (x
2+x)
2+1≥1 czyli stale większe od 0)
(x
2+x−1)(x
2+x+1)=0
x
2+x−1=0 lub x
2+x+1=0
Δ i pierwiastki dla każdego z równań (drugie nie ma rozwiązania)
ad.2
x
3 + x − 2 = 0
x
3 −x + 2x − 2 = 0 (bo x = −x+2x)
x(x
2−1) + 2(x−1)=0
x(x−1)(x+1) + 2(x−1) = 0
(x−1)*[x(x+1)+2]=0
(x−1)(x
2+x+2) = 0
x−1 = 0 lub x
2+x+2=0
dokończ
ad.3
2x
5 − 2x + 3x
4 − 3 = 0
2x(x
4−1) + 3(x
4−1) = 0
(x
4−1)(2x+3) = 0
(x
2−1)(x
2+1)(2x+3)=0 x
2+1 ≠0
(x
2−1)(2x+3) = 0
(x−1)(x+1)(2x+3) = 0
dokończ
ad4.
t=x
4
t
2 − 15t − 16 = 0
Δ = (−15)
2 − 4*1*(−16) = 225 + 64 = 289
√Δ = 17
| | 15−17 | |
t1 = |
| = −1 odpada bo x4≠−1 |
| | 2 | |
x
4 = 16
x
4 − 16 = 0
(x
2−4)(x
2+4)=0
x
2+4≠0
x
2−4=0
(x−2)(x+2)=0
dokończ