matematykaszkolna.pl
freudowskie super ego Daniel: Basiek−pomoż prosze emotka Jutro mam o 8 z rana mature ustna z polskiego i przed chwila się wziąłem zeby przeczytać swoja prace. Spotkałem się tam ze zdaniem ktorego nie rozumiem ni w ząb. Jesli mozesz to pomoz. Temat pracy; Topos labiryntu. .... Lektura zbrodnia i kara / Miasto, jako labirynt jest tu specyficznym, freudowski "super ego" nioepozwalajacym Rodionowi zapomnieć o popełnionej zbrodni. freudowski "super ego" − nie ogarniam tego ;f
20 maj 10:55
Daniel: freudowskim*
20 maj 10:56
Basiek: Hej emotka To będzie tak− słowo freudowski pochodzi oczywiście od Freuda, lekarza i psychiatry o dość bogatym dorobku naukowym, chyba wszyscy o nim słyszeli. Wnioskuję stąd, że ta cała teoria o "superego" jest zwyczajnie przez niego wymyślona i zbadana. http://pl.wikipedia.org/wiki/Superego Na ludzki język: samo superego to ta uzewnętrzniona część psychiki, a więc Petersburg to obraz wszystkich tych wartości otoczenia, które są akceptowane, wszystkich wartości moralnych, obraz ludzi i miasta, to wszystko, co robić można i nie można. Jestem przekonana, że sens zdania jest taki (bardzo upraszczając): Obraz Petersburga nie pozwala Rodionowi zapomnieć o zbrodni, gdyż sam w sobie jest obrazem zła, przemocy, zbrodni. W pewien sposób jest odbiciem złej strony Rodiona, jego zbrodni itd. (Petersburg w tamtym czasie był ponoć naprawdę nie najprzyjemniejszym miastem− masa zbrodni, zabójstw, prostytutki, brud, nędza).
20 maj 11:27
Daniel: I wszystko jasne. Dziękuje. KOCHANA JESTES emotkaemotkaemotkaemotkaemotka
20 maj 11:36
Basiek: Wiem emotka I hm, poczytaj sobie regułki tego typu pojęć, jeśli masz ich więcej w pracy, to bardzo możliwe pytania do Twojej prezentacji emotka
20 maj 11:38
Daniel: nie mam więcej, też własnie wydaje mi się ze jezeli o tym wspomne zadadzą mi pytanie związane z freudowskim super ego, dlatego zastanawialem sie czy wogole o tym wspominac. Teraz juz moge wspomniec bo co nie co umiem juz powiedziec na ten temat emotka
20 maj 11:45
Basiek: To dobrze emotka Życzę Ci powodzenia, będzie dobrze. Ja znikam, dziś dzień rodzinnych imprez
20 maj 11:47
Daniel: Nie dziękuje emotka. Dobrej zabawy życzę ^^
20 maj 11:48
Hary: rysunek
20 maj 12:10
Daniel: DZIĘKUJE ZDAŁEM. CZAS ZACZĄĆ SIĘ BAWIĆ− WAKACJE ! czujesz to ? DZIEKI BASIEK mialem pytanie o freudowskie "super ego" . Ustny 18/20
21 maj 18:57
21 maj 19:10
Mila: Gratulacje, Daniel.
21 maj 22:37
Maslanek: Baśka nie pije przecież... Co Ty jej prponujesz? xd Gratulacje
21 maj 22:39
kylo1303: Gratuluje, tez dzisiaj zdawalem i tez 18/20 emotka
21 maj 22:48
Mila: Kylo − też Ci gratuluję.
21 maj 22:49
Basiek: O. Teraz zobaczyłamemotka Daniel− tym bardziej cieszę się, że moja pomoc nie poszła na marne. Wszystkim gratuluję naprawdę świetnych wyników emotka I ... wakacji
21 maj 23:21
Daniel: dla mnie nie ważny jest wogóle wynik z ustnych matur, bo i tak to mi się w życiu nie przyda ..
22 maj 09:20
Daniel: ważne zeby zdac emotka
22 maj 09:21
DZIADZIA: no normalnie nie poznaje tej stronki gdzie ci wszyscy matematycyemotka jeszcze do niedawna było tu trudno cos napisac a teraz no no prosze!Ale Basiek widze zaglada ja tez tak czasami wskocze zeby zobaczyc kto siedzi. BASIEK pozdro emotka
22 maj 09:40
Bartek0807: superego jest wartościami narzucanymi nam z otoczenia czyli takie zasady ktorymi powinniśmy się kierować, to co narzuca nam populacja i konwenanse. Tak w skrócie gdyby ktoś był ciekawy a nie chciało mu się szukac emotka
22 maj 12:33