g a
Gosia: Obrazem odcinka AB, gdzie A(1;0) i B(2;1) w jednokładności o skali k>1
i środku P jest odcinek CD, gdzie C(4;0), D(6;2). Znajdź równanie okręgu
o środku w punkcie P i promieniu |AB|.
20 maj 10:08
Basia:
ponieważ k>1>0 to
PC
→ = k*PA
→
PD
→ = k*PB
→
CD =
√(6−4)2+(2−0)2 =
√4+4 =
√8 = 2
√2
AB =
√(2−1)2+(1−0)2 =
√1+1 =
√2
stąd k=2
PC
→ = 2*PA
→
PD
→ = 2*PB
→
P(x,y)
[4−x;0−y] = 2*[1−x;0−y]
[6−x;2−y] = 2[2−x; 1−y]
z (1)
4−x = 2(1−x)
−y = −2y
4−x = 2 − 2x
y = 0
x = −2
y=0
P(−2,0)
dalej już łatwo
20 maj 10:21
Zielona Gałązka: Postępuj wg planu:
1. Zaznacz sobie punkty A,B,C,D na układzie współrzędnych
skala k jest liczbą dodatnią więc środek jednokładności czyli punkt P musi być gdzieś po lewej
stronie odcinka AB, około miejsca (−3,0) ale tego jeszcze nie wiemy
2. Potrzebny punkt P znajdziesz rozwiązując układ równań, którym:
− pierwszym równaniem jest wzór prostej przechodzącej przez punkty B i D (podstaw je do wzoru
y=ax+b),
− drugim równaniem jest prosta AC mająca wzór y=0.
Wyliczony z tego układu równań punkt P jest środkiem okręgu S=(a,b).
3. Aby wyliczyć promień okręgu r=AB oblicz długość odcinka AB z wzoru na odległość 2 punktów.
4. Na koniec wstaw obliczone liczby a,b i r do wzoru kanonicznego:
(x−a)2 + (y−b)2=r 2
20 maj 10:29
Zielona Gałązka: ups sorry Basiu, nie wiedziałam, że też piszesz do Gosi
20 maj 10:30
Basia:
⇒Zielona Gałązka nie ma problemu
20 maj 10:32