geomm analit.
broszur: Punkty A(−3;2) i C(9;6) są przeciwległymi wierzchołkami rombu o polu 40.
Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków.
Basia:

1.
S jest środkiem odc.AC
wyznacz jego współrzędne
2.
napisz równanie pr.AC
3.
pr.BD ⊥ pr.AC i S∊pr.BD napisz jej równanie
4.
AC =
√(9+3)2+(6−2)2 =
√144+16 =
√160 =
√16*10 = 4
√10
stąd
2
√10*BD = 40
5.
na pr.BD szukasz takiego punktu P, aby
SP =
√10
dostaniesz dwa rozwiązania i to będą współrzędne punktów B i D (x lub y)
potem z równania pr.BD wyznaczasz te drugie