g. analityczna
Dankan#kraków: Dla jakich wartości parametru m równanie
x
2+y
2−2mx+2y+m+1=0 opisuje okrąg?
Podaj współrzędne środka i długość promienia okręgu.
Dla jakich wartości parametru m prosta l:3x+4y+1=0 jest styczna
do tego okręgu.
Basia:
(x−m)
2 = x
2−2mx+m
2
x
2−2mx = (x−m)
2−m
2
(y+1)
2 = y
2+2y+1
y
2+2y = (y+1)
2−1
czyli mamy
(x−m)
2−m
2+ (y+1)
2−1+m+1=0
(x−m)
2+(y+1)
2 = m
2−m
S(m;−1)
aby to był okrąg musi być
m
2−m > 0
dokończ sobie
aby prosta l: 3x+4y+1 = 0
była styczna do tego okręgu musi być spełnione równanie
d(S;l) = r
| |3*m+4*(−1)+1| | |
| = √m2+m |
| √32+42 | |
to też dokończ