Geometria
Krzysztof: W trójkącie ABC dany jest wierzchołek A(−4;−1) i punkt S(2;1) jest środkiem boku AB
oraz wektor BC(−4;4). Oblicz pole trójkąta, współrzędne pozostałych jego
wierzchołków i napisz równanie prostej zawierającą wysokość poprowadzoną
z wierzchołka C.
20 maj 09:51
Basia:
AS→ = SB→
z tego wyznaczysz współrzędne B
jak już masz B to
BC→=[xc−xb; yc−yb] = [−4;4]
i wyznaczysz C
teraz piszesz równanie pr.AB
i równanie prostej do niej ⊥ przechodzącej przez C
20 maj 10:31
Krzysztof: dziekuje
20 maj 13:17
Krzysztof: A jak obliczyć pole tego trójkąta?
20 maj 22:07
Aga1.:
Z wyznacznika wektorów.
20 maj 22:11