Funkcja
Ala: | | x | |
Dana jest funkcja f(x)= |
| , x ∈R−{−2,2}. Wykaz ze zbiorem wartosci jest zbior |
| | 4−x2 | |
liczb rzeczywistych
26 kwi 12:41
dpelczar: Jesli sie myle to mnie uswiadomcie... ale uwazam ze Zw ∈(−∞ , 0)
26 kwi 12:51
tim: A np. x = − 100 ?
26 kwi 12:52
tim: dpelczar spr.
26 kwi 12:52
Mickej : zbioru wartości się nie sprawdza podstawiając pod x tylko pod y i najprościej w tym
przypadku wyznaczyć x=...
albo naszkicować wykres
26 kwi 12:54
dpelczar: marysowalem wykres i wyszlo mi to co napisalem... ze Zw ∈ (−∞ , 0) ale moze zly wykres
mam
26 kwi 12:56
dpelczar:

w przyblizeniu cos takiego... dobrze
26 kwi 12:57
tim:

Mickej.. Naszkicować wykres?
26 kwi 12:58
tim: Mi tak wyszło
26 kwi 12:58
tim: Jednak przy x ujemnych (0,2) to będzie w dól
26 kwi 12:59
Mickej : bardzo prosto podstawić 1 i widać
| | 1 | |
f(1)= |
| więc przykro mi ale wykres jest zły drugie ramie to prawe ma iść do góry i |
| | 3 | |
zriorem faktycznie jest R
26 kwi 13:00
tim:

Może tak?
26 kwi 13:00
dpelczar: a jak do tego doszedles

wiem ze mam juz zle ale wymyslilem cos takiego:
zeby f(x) > 0 to
x<0 i 4 − x
2 < 0
x>0 i 4 − x
2 > 0
taki uklad rownan... prosze poweidz ze przynajmniej to prawdziwie i dobrze napisalem...
26 kwi 13:01
dpelczar: ale jak narysowaliscie wykrasy... jaki przeksztalcenia
26 kwi 13:03
Mickej : wykres masz nadal zły tim
26 kwi 13:25
tim:

Jeżeli źle toże mógłbyś mnie oświecić Mickej?
26 kwi 13:28
dpelczar: tim jak do tego doszedles ? jak zauwazyls
26 kwi 13:55
tim: Co?
26 kwi 13:56
dpelczar: no ze takie wykresy... podzieliles sobie na przedzialy


np.
(−
∞ ; −2)
(−2 ; 2)
(2 ; +
∞)
czy jak inaczej
26 kwi 15:32
Michał Szczotka:): można ale ten wykres to jest taka dzika sprawa jak taki widzę to liczę granice sobie i
ten ostatni wykres tima też nie jest jeszcze poprawny bo skrajne ramiona mają być na
odwrót
26 kwi 15:50
xpt: dpelczar & tim − w poleceniu pisze, że D=ℝ\{−2,2} więc wykres tej funkcji powinien
zawierać się w tym przedziale. Nikt nie pyt, np.a jak ma się funkcja dla x=3.
Michał Szczotka: chodzi Ci o to, gdy x→∞ i x→−∞ ?
dpelczar: dla x∈{−2,2} funkcja traci sens liczbowy wiec dlatego tim podzielił wykres tymi
2ma punktami.
26 kwi 15:58
xpt: A właśnie − dpelczar − co masz na myśli pisząc "Zw" ? Bo nie kojarzę takiego oznaczenia.
26 kwi 15:59
dpelczar: Z
w −−−−> zbior rozwiązan
26 kwi 16:05
Michał Szczotka:): o mamy kolejną osobę która włączyła się do dyskusji

xpt zauważ że dziedzina nie jest
określona
x ∈R−(−2;2) tylko x ∈R−{−2,2} a to całkiem 2 różne rzeczy w przypadku jaki podała Ala
dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych bez 2 i −2
26 kwi 16:07
xpt: Faktycznie − wydawało mi się, że tam są okrągłe nawiasy, nie klamrowe.
W trzeba obliczyć granice lewo i prawostronne dla x→±2, a następnie sprawdzić czy funkcja
jest ciągła na przedziale (−2,2).
Pytanie tylko czy Ala nie umie obliczyć tego zadania, czy po prostu nie miała pomysłu jak
się za to zabrać?
26 kwi 16:16
Ala: ha ha, teraz juz umie, ale gorzej bylo z pomyslem
26 kwi 16:17
xpt: dpelczar − tak się zastanawiałem, bo ja się przyzwyczaiłem, ze zriór liczb całkowitych
oznaczam "ℤ"
Od razu uprzedzam ewentualne pytania − znak "ℂ" jest zarezerwowany dla zbioru liczb
zespolonych.
26 kwi 16:17
xpt: Ala: Czyli zadanie można uważać za rozwiązane ?
26 kwi 16:18
Michał Szczotka:): no

teraz się zgadzamy
26 kwi 16:20
Ala: uwazam ze tak
26 kwi 16:21
Michał Szczotka:): liczby zespolone to nie w liceum xpt
26 kwi 16:24
xpt: Michale − wiem, dlatego w liceum stosuje się "C" jako oznaczenie liczb całkowitych.
Nie wiedziałem po prostu o co chodziło z zapisem Zw bo w liceum korzystałem z D−1
26 kwi 16:26
Michał Szczotka:): no wiem ale ja wole napisać zbiór wartości albo przeciw dziedzina bo wtedy nikt sie nie
doczepi
26 kwi 16:30
dpelczar: Przeciw dziedzina

o tym to dopiero na studiach slyszalem...
26 kwi 16:55
tim: Przeciwdziedzina to odwrotne D
26 kwi 17:32