Geometria analityczna
Marciej : W trójkącie ostrokątnym ABC dane są wierzchołki A(−2;−3), B(6;1) i Pole ABC=30. Wyznacz
współrzędne punktu C wiedząc, że wysokość CD dzieli trójkąt ABC na dwa trójkąty prostokątne
takie, że
Basia:
ponieważ
P
BDC =
12*BD*CD
P
ADC =
12*AD*CD
mamy
AD = 3BD
i teraz można różnie, ale najprościej jest tak
AB
→=[8,4]
AB =
√64+16 =
√80 =
√16*5 = 4
√5
AD
→+DB
→ = AB
→
3BD
→ − BD
→ = AB
→
2BD
→ = AB
→
BD
→ = [4;2]
x
d −6 = 4
x
d = 10
y
d−1=2
y
d=3
D(10;3)
P
ABC =
12*AB*CD = 30
| | 60 | | 15 | | 3*5 | |
CD = |
| = |
| = |
| = 3√5 |
| | 4√5 | | √5 | | √5 | |
C(x
c,y
c)
DC
→ ⊥ AB
→
DC
→ = [x
c−10;y
c−3]
DC
→◯AB
→=0
8(x
c−10)+4(y
c−3) =0 /:4
2(x
c−10)+(y
c−3) = 0
(x
c−10)
2+(y
c−3)
2 = 45
i trzeba rozwiązać ten układ równań